Η επίδραση της θερμοκρασίας στον στατικό ηλεκτρισμό

- Oct 30, 2018-

Υγρασία, μια φυσική ποσότητα που δείχνει το βαθμό ξηρότητας της ατμόσφαιρας. Όσο λιγότεροι υδρατμοί περιέχονται σε έναν ορισμένο όγκο αέρα σε μια ορισμένη θερμοκρασία, τόσο πιο ξηρό είναι ο αέρας. όσο περισσότεροι υδρατμοί, τόσο πιο υγρός είναι ο αέρας. Ο βαθμός ξηρότητας και υγρασίας του αέρα ονομάζεται "υγρασία". Είναι γνωστό ότι οι ξηροί χειμώνες είναι πιο επιρρεπείς σε στατικό ηλεκτρισμό από ό, τι τα καλοκαίρια με υψηλή υγρασία. Οι επιδράσεις της υγρασίας στους ηλεκτροστατικούς κινδύνους έχουν ως εξής:

1. Όταν η υγρασία είναι υψηλή, η απορροφούμενη υγρασία στην επιφάνεια του υλικού αυξάνεται και ως εκ τούτου αυξάνει η αγωγιμότητα της επιφάνειας του υλικού. Επιπλέον, ανάλογα με τη φύση του υλικού, λαμβάνει χώρα επίσης και εσωτερική απορρόφηση υγρασίας, πράγμα που αυξάνει τη συνολική ηλεκτρική αγωγιμότητα του υλικού. Ως εκ τούτου, πρώιμη στατική αντίμετρα ήταν η διαχείριση της υγρασίας.

2. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, το φορτίο στην επιφάνεια του φορτισμένου σώματος δεν εκφορτώνεται μόνο μέσω της επιφάνειας και του σώματος, αλλά επίσης εκφορτώνεται στον αέρα. Τα πειράματα έχουν δείξει ότι σε ένα περιβάλλον υψηλής υγρασίας, όταν η πυκνότητα φόρτισης στην επιφάνεια του φορτισμένου σώματος είναι υψηλή, το φορτίο απελευθερώνεται ταχέως στον αέρα. Αλλά όταν η φορτισμένη ενέργεια είναι πολύ χαμηλή, αυτό το φαινόμενο δεν είναι προφανές.

Ο στατικός ηλεκτρισμός έχει κάποια βλάβη στο ανθρώπινο σώμα. Όταν η ηλεκτροστατική τάση φτάσει τα 2000 βολτ, το δάκτυλο αισθάνεται. όταν υπερβαίνει τα 3000 βολτ, υπάρχει μια σπίθα και το δάχτυλο έχει έναν πόνο σαν βελόνα. όταν υπερβαίνει τα 7000 βολτ, οι άνθρωποι έχουν σοκ. Στην καθημερινή ζωή, η παραγόμενη στατική τάση μπορεί μερικές φορές να είναι τόσο υψηλή όσο δεκάδες χιλιάδες volts, αλλά επειδή ο χρόνος ηλεκτροδότησης τριβής είναι εξαιρετικά σύντομος, η ποσότητα ρεύματος που παράγεται είναι επίσης μικρή, έτσι ώστε γενικά δεν απειλεί τη ζωή του ανθρώπινο σώμα. Ωστόσο, σε ιατρικούς πίνακες χειρισμού, οι στατικοί σπινθήρες μπορούν να προκαλέσουν έκρηξη αναισθητικών παραγόντων, οι οποίοι μπορούν να βλάψουν το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς και πρέπει να σημειωθούν. Επιπλέον, μια μεγάλη ποσότητα σκόνης προσροφημένη από στατικό ηλεκτρισμό περιέχει μια ποικιλία ιών, βακτηρίων και βλαβερών ουσιών, οι οποίες είναι επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία. Τα σοβαρά ηλεκτροστατικά φαινόμενα μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και φλεγμονή και μπορούν επίσης να κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται αναστατωμένοι, ζαλάδες, θωρακικό, ρινοφαρυγγικό. Η δυσφορία μπορεί να προκαλέσει βρογχίτιδα, άσθμα και αρρυθμία, επομένως είναι απαραίτητο να φοράτε αντιστατικά ενδύματα και αντιστατικά μπότες κατά τη διάρκεια εργασία.